Het dorp Lexmond

omgeving

Het dorp Lexmond is gelegen aan de zuidrand van het groene hart in de Vijfheerenlanden, aan de rivier de Lek en is eigenlijk een typisch dijkdorp met hoogstamfruitboomgaarden, knotwilgen en molens.

Vijfheerenlanden

Het gebied, omarmd door meerdere rivieren, werd vanaf 1428 de Vijfheerenlanden genoemd. Deze naam verwijst naar de vijf grootgrondbezitters die uiteindelijk overbleven als bestuurders: de heren van Arkel, Everdingen, Hagestein, Leerdam en Vianen.

Lexmond wordt voor het eerst genoemd rond de 12e eeuw. Het is ontstaan aan de mond van de Laak, een watertje dat in de jaren 1000 in de Lek uitmondde en deze met de Zederik verbond. Vroeger heette het dorp dan ook Laaksmond.

Makkelijk bereikbaar en uitstekend vertrekpunt

weiland

Lexmond is makkelijk bereikbaar via de A 27 en is daarom een uitstekend vertrekpunt voor ontdekkingstochten door de Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard.

Camping Lexmond ligt aan de rand van het dorp en van daar uit is het slechts 500 m lopen naar het centrum. Hier treft u een goede voorziene Spar supermarkt aan, een warme bakker en een slager. Daarnaast is er een restaurant, de oude herberg “De drie Snoecken” en een cafetaria waar u voor eenvoudiger maaltijden terecht kunt.